Le Souvenir Français
Den Danske Komité
Under protektion af Hendes Kongelige Højhed
Prinsesse Marie
Délégué général / formand
Seniorrådgiver, oberstløjtnant Jan Quitzau Rasmussen
Birkegården 29, 3500 Værløse
Tlf.: 21 74 02 95, e-mail:majaras@mail.dk
www.souvenirfrancais.dk/ info@souvenir-francais.dk
Le Souvenir Français i Danmark
Le Souvenir Français er en verdensomspændende fransk organisation Grundlagt i 1887.
Le Souvenir Français har til formål at ære mindet om de faldne, der er døde for Frankrig. Det være sig både i Frankrig og i andre lande, hvor franske soldater ligger begravet.
Formålet opfyldes gennem tre delmål:
- Opretholde mindet om dem, der er døde for Frankrig.
- Vedligeholde de grave og monumenter, der er rejst over dem.
- Videreføre historien til efterfølgende generationer.
Le Souvenir Français består næstende udelukkende af frivillige og har cirka 250.000 aktive medlemmer. Organisationen er i Frankrig under protektion af den franske præsident. Le Souvenir Français er af Det Franske Akademi belønnet med de Gyldne Laurbær.
Organisationen er baseret på medlemskab i afdelinger i alle de franske departementer. Herudover er der tilsluttet lokale foreninger eller komitéer i 53 lande, herunder i Danmark.
Den Danske Komité - og herunder de regionale komitéer - under le Souvenir Français har det samme formål i Danmark som i Frankrig og er under protektion af Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie.
Den Danske Komités virke er økonomisk uafhængigt af Le Souvenir Français i Frankrig, men har et tæt samarbejde med denne organisation.
Den Danske Komité består udelukkende af frivillige, primært fransktalende danskere eller danske med interesse for Frankrig.
For nogle år siden modtog Den Danske Komité fra Le Souvenir Français sin smukke fane til brug ved de årlige ceremonier den 11. november.
Og ja, der er monumenter og gravsten over faldne franskmænd i Danmark. Størstedelen af de faldne franskmænd, som er begravet i Danmark, var krigsfanger. Den overvejende del døde her i landet under deres hjemtransport ad søvejen fra krigsfangelejre i Nordtyskland, enten som følge af deres krigs-skader eller af den spanske syge. Transport ad søvejen blev benyttet, da jernbanenettet og vejene var ødelagte i kampzonerne i Nordfrankrig og i Belgien.
Indledningsvis blev de begravet her i Danmark med militær honnør. I de følgende år ønskede nogle familier at få hjemtransporteret de begravede, for efterfølgende at kunne genbegrave dem i fransk jord. Men der er fortsat mange grave og monumenter i Danmark.
Hvert år den 11. november – der var våbenstilstandsdagen i 1918 ved 1. Verdenskrigs afslutning – gennemfører le Souvenir Français ceremonier i alle lande, hvor der er grave og monumenter over faldne franskmænd, og således også her i Danmark.
Ceremonierne den 11. november ærer de franske, der døde i Danmark, langt fra deres fædreland.
Under disse ceremonier gennemføres kranselægninger af le Souvenir Français, og, flere steder, med deltagelse af repræsentanter fra Den Franske Ambassade, det officielle Danmark, øvrige ambassader samt franske organisationer og konsuler repræsenteret i Danmark.
På Assistens Kirkegård i København deltager der normalt en delegation af elever fra den franske skole i København, for herigennem at videreføre minderne til efterfølgende generationer.
Ud over at holde disse ceremonier i hævd har Den Danske Komité også som mål at bidrage til at restaurere franske krigergrave og monumenter i Danmark.
Der findes franske grave og monumenter over hele Danmark med de mest betydningsfulde i København (to kirkegårde), Helsingør, Løgumkloster Haderslev og Viborg. Men herudover er der grave og monumenter i Gunderup, Gilleleje, Lindelse, Tinglev og Trige.
Monumenterne og gravene i Løgumkloster og Haderslev har en lidt særlig historie. Begge steder var tysk territorium under 1. Verdenskrig (i realiteten en tysk region mellem 1864 og 1920, på samme måde som Alsace og en del af Lorraine var det mellem 1871 og 1918).
I medfør af Versaillesfreden den 28. juni 1919 blev det besluttet, at grænsen fra 1864 mellem Tyskland og Danmark skulle revurderes, og efter folkeafstemninger i Slesvig i foråret 1920 blev Nordslesvig (nu Sønderjylland) en del af Danmark, mens resten af Slesvig forblev tysk.
I Løgumkloster lå under 1. Verdenskrig en tysk krigsfangelejr. De franske krigsfanger, der er begravet her, døde under en tyfusepidemi i 1915.
I Haderslev ærer monumentet og gravstenene de fransksindede soldater fra Alsace og Lorraine, som var tvunget i tysk krigstjeneste under 2. Verdenskrig, og som døde her i Danmark.
At soldater var tvunget til at bære tyske uniformer, var også situationen under 1. Verdenskrig for de dansksindede fra det tyskbesatte Slesvig. Af de ca. 30.000 dansksindede soldater, som blev udskrevet til krigstjeneste på tysk side, døde ca. 6.000.
Monumentet og gravstenene i Haderslev blev rejst af danske i dette område - både som en tak for, at Frankrig under 1. Verdenskrig behandlede de dansksindede tyske krigsfanger i krigsfangelejren i Aurillac i Cantal-området meget anstændigt og som tak for den franske bistand i forbindelse med folkeafstemningen i 1920, hvor Sønderjylland blev en del af Danmark.
Af de seneste restaureringer af grave og monumenter kan nævnes: Monumentet i Tinglev (2000), gravene og monumentet på Assistens Kirkegård i København (2019 og 2020), gravene og monumentet i Helsingør (2000 og 2021), og endelig monumentet på Vestre Katolsk Kirkegård i København (2022).
Den Danske Komité bestræber sig på at holde traditionen i hævd og gennem frivillig indsats og modtagne donationer også fremover at kunne holde ceremonier med kranselægninger den 11. november ved de enkelte grave og monumenter og at kunne bidrage til de nødvendige restaureringer af disse.
Opdateret: Den 1. marts 2023
senest opdateret 21/5 2010